Ekip Toplu Yapı Yönetimi

Değerinizi hissedin...
ORTAK ALANLARA MUDAHALE HK.

Ortak alanlara müdahalenin önlenmesi nedir? Ortak alanların işgali nedir?
Kat maliklerinin kullanımına ayrılmış olan her yer ortak alandır. Merdiven boşlukları, kömürlük, bahçe hatta duvarlar dahi ortak alandır.
Sıkça yaşanılan sorunlardan biri de ortak alanların bir kişi tarafından işgal edilmesidir. Ortak alanın işgali eşya bırakmak olabileceği gibi tadilat, inşa yapılması şeklinde de ortaya çıkabilir.
Ortak bahçeye bir kat malikinin kamelya yapması, bahçenin otopark olarak kullanılması, otopark olan alana eski ve tozlu eşyaların konulması, merdiven boşluklarına kapı önlerine ayakkabı bırakılması ortak alanların işgalidir.                                          Kat Mülkiyeti Kanunu ortak yerler için kural getirmiştir. Buna göre; kat malikleri, ana gayrimenkulün bütün ortak yerlerine arsa payı oranında ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olur. Demek ki arsa payına göre malik olunduğuna göre bu bir paylı mülkiyettir. Yani hisseler bellidir ama hisselerin yerleri belli değildir. Hiçbir kat maliki kendi payına düşen alanı ayırıp, mesela bahçede 3 metrekarelik alanı çitle çevirip, ‘bu yer artık benim’ diyemez. Herkes ortaktır ama hep birlikte amacına uygun kullanmak kaydı ile.                                                         Bu ortaklığın manası şudur: Şayet 
mesela bahçe bir gelir getirecek olursa gelir arsa payına göre bölüşülecek veya bir masraf gerekirse bu defa masraf arsa payına göre bölüşülecek. İşin pratiği budur. Şimdi kullanım konusuna geleyim. Kullanım kesinlikle amacına uygun olarak yapılacaktır. Bu konuda Yargıtay 18’inci Hukuk Dairesi’nin bir kararından söz edeyim. Diyor ki; “Kat Mülkiyetli ana taşınmazın ortak yerlerinden olan bahçeye, davacının görüşünü kapatacak şekilde ağaç dikilmesi ve bahçe niteliği ile bağdaşmadığı halde bağ tesis edilmesi ortak yerlere el atma niteliğindedir.”